Het doel nadert
Door: Pieter en Trudy
Blijf op de hoogte en volg Pieter en Trudy
07 Mei 2012 | Frankrijk, Auxerre
Bar sur Seine naar Bagneux la Fosse, 22,5 km en 32569 st.
Wat een verschil met gisteren, een stralende dag, strak blauwe lucht met af en toe een wolk. Een waar feest om te lopen . Het is hier duidelijk een champagnestreek met veel wijngaarden, caves maar ook bossen en weiden op glooiende heuvels. Prachtige vergezichten. Onderweg nog een autokerkhof gezien met alleen maar oude Simca's. Broers en zus, de allereerste auto van pappa en mamma stond er ook nog bij! Mooie foto van gemaakt .
Pieter ging in de middagpauze op zoek naar een champagneboer om 2 flessen champagne te scoren. En Pieter is Pieter niet als hem dat niet lukt. En passant ook nog mogen proeven!
Met de champagne in de benen hebben we het laatste stuk afgelegd. Hier wachtte ons ook weer een warm onthaal.
Allereerst worden we aangesproken door een bejaarde Fransman. Hij is op weg naar de kerk voor het Marialof ( ja dat hebben ze hier nog). Hij geeft ons allemaal een bidprentje. We slapen in het dorpshuis, waar zich 2 slaapzaaltjes bevinden. Een warme douche en een keukentje om e.e.a. klaar te maken. We hebben alleen onderweg geen stokbrood meer kunnen kopen. In die Franse dorpen is echt niets te krijgen. De kerk is inmiddels afgelopen en Pieter spreekt de bidprentjesmeneer aan of hij misschien voor een stokbrood kan zorgen. Komt in orde en een 20 minuten later staat hij met 4 stokbroden voor onze neus. Zijn naam is Pierre. We noemen hem nu Pierre le Pain. De camino voorziet opnieuw in alle nood.
4-5-12 Tikkie terug: Bagneux la Fosse naar Melisey, 24,8 km, 36045 st. Allereerst een prachtige wandeling door bossen en heuvellandschap, klimmen en dalen met prachtige vergezichten. Mooi weer, in korte broek en T-shirt. Aangekomen, na 24,8 km in Melisey , blijkt ons overnachtingsadres in Etourvy te zijn, 6 km terug, foutje! Een pelgrim heeft een hekel aan verder lopen laat staan aan teruglopen. Wat is wijsheid? We hebben onze duim maar opgestoken en Roland Martinaux, bouwvakker in Melisey wil ons wel naar Etourvy rijden. Eerst even mijn Berlingo leegmaken en dan kom ik terug, zo zegt hij.
De achterbak wordt volgeladen met pelgrims en hij brengt ons naar ons adres. We hebben hem uitgebreid bedankt en als beloning krijgt hij een kaarsje in Vezelay. We hebben weer voor weinig een prima slaapadres incl. maaltijd en ontbijt. Tot onze grote verbazing treffen we daar Ingeborg, oud pastor van de Landrijt, Leontine welbekend! Zij heeft in Etourvy een oude boerderij gekocht en gaat daar een gite voor pelgrims van maken. Een enthousiaste vrouw, waarmee we een fijne avond doorbrengen en de gesprekken gaan niet over ditjes en datjes. Morgen brengt ze ons ook nog even naar Melisey om daar weer verder te gaan. Wat een dag! Geweldig!!
5-5-12 Bevrijdingsdag. Melisey naar Tonnerre,
15,4 km 27716 st. Prima wandelweer.
Misschien is het leuk om iets over onze medepelgrims te vertellen. Allereerst is daar Dineke, 59 jaar uit Geervliet. Getrouwd, kinderen en kleinkinderen. Onze stille kracht en dieselmotor. Als ze eenmaal op gang is gaat ze door. Heeft al tig keer de Nijmeegse 4 daagse 50 km gelopen en b.v . De Omloop, 110 km binnen 24 uur. Ze zegt niet zoveel, maar meestal komt er een rake opmerking uit. Behandeld voor kanker met de laatste chemo in november j.l.,loopt ze nu de camino als sponsortocht voor KWF en KiKa en nog wat plaatselijke goede doelen. Ze heeft inmiddels al over de 11.000 € weten te verzamelen. Een topprestatie mogen we wel stellen. Dan is er Ineke, uit Nistelrode, 56 jaar, getrouwd, 4 kinderen en onderwijzeres. Ineke is de kwebbelaar binnen ons groepje, maar dat kunnen die brabo's goed. We lopen nu al ruim een week met elkaar op en het klikt goed onder elkaar. We stippelen met elkaar de routes uit, reserveren de overnachtingen, eten met elkaar. Qua tempo lopen Dineke en Ineke voorop. Pieter kan ze aardig bijhouden en ik ben de hekkensluiter. Maar ja, die meiden zijn allebei slanke dennen en Pieter is ook de zwaarste niet. Duidelijk dat ik wat meer kilo's de heuvels op en neer moet zeulen. De benen en voeten doen het perfect. Alle PHPD ( pijntje hier pijntje daar) zijn verdwenen. Blarenbarometer nog steeds 0. We verwachten donderdag in Vezelay aan te komen. Toch helemaal te gek! Indien er liefhebbers zijn om ons op te halen. Hartstikke leuk. En anders komen we met de trein.
6-5-12 Hollande of Sarkouzy? Tonnerre naar Chablis, 22,7 km, 32939 st. We mogen voor de zondag er meteen stevig tegenaan met een hele stijle klim. We hebben het meteen niet meer koud. De regen komt weer rijkelijk naar beneden. Onderweg kunnen we een grote kudde wilde zwijnen van dichtbij bekijken. Gelukkig staat er een hek tussen. Zoveel heb ik er nooit bij elkaar gezien. In Tissey mogen we koffiedrinken in het onderkomen van de jagers, die daar veel zijn. We krijgen uitleg wat er zo al aan wild geschoten wordt en dat is heel wat. We brengen een bezoek aan het plaatselijke stemlokaal, want het is 2e ronde van de presidentsverkiezingen. Wij stemmen als Hollanders natuurlijk op Hollande. We overnachten weer in een huis van de plaatselijke parochie. Alles heel eenvoudig, maar dat hoort zo bij een pelgrim. We trakteren onszelf wel op een fles Chablis om lekker op te warmen. Alle wasjes worden weer gedaan en de kacheltjes hangen vol wasgoed, turbodryers zijn het. Onze gastvrouw bleek het hier niet mee eens te zijn en begon direct alle kachels en de lampen uit te doen en ook het afsluiten van de kamer gaf wel wat problemen. Na een broodje kebab en een extra glaasje chablis zijn wij haar weer snel vergeten. Trouwens Chablis was een hele dooie boel, alle restaurants gesloten, vandaar de kebab.
7-5-12 Chablis naar Auxerre, 25 km. Onze stemmen hebben toch de doorslag gegeven, Hollande president. Er zal wel wat gaan veranderen in Brussel. Flinke steile
klimmen, een tot wel 20 %! Droog gebleven en 's middags heerlijk de zon. Afwissende mooie wandeling. Auxerre is ( eindelijk) een levendige stad met leuke terrasjes. We hebben weer heel wat afgelachen vandaag. Vezelay komt steeds dichterbij. Plan is tussendoor naar Nederland te komen.
07 Mei 2012 - 21:14
Ad:
geweldig deze belevenissen.
Als je in Vezelay bent kan ik je de aardbeien met een glas champagne aanraden.
We hebben al vaak in Vezelay zo de dagen doorgebracht maar hebben ook altijd een kaars op gestoken in de Madeleine.Trouwens met redelijk wat alcohol in de benen is het nog een hele klim om naar de Madeleine te lopen is nl erg steil.
Jammer dat we pas weer in oktober naar Vezelay gaan anders hadden jullie zeker een goede slaap plaats gehad.
veel wandel genot en alles wat daar bij komt.
groet
Fryda:
Zo geweldig wat jullie doen !!!toppie hoor !!!! knuffs van mij. -
09 Mei 2012 - 12:38
Ma:
Zo wandelaars en zo te lezen heel wat voetstappen inmiddels gemaakt.
Maar ja als je daar aan de champagne kan is het altijd goed
Het kan niet anders dan maar op iedere plaats maar een kaarsje opsteken
Als jullie terug zijn hoor en lees ik graag het verslag en belevenissen
Wandelde nog even en tot ziens
Groetjes uit het druilige Wassenaar
Ma